Het belang van de laadsnelheid van je website

Kennis over de online wereld is onmisbaar bij elke promotie. Deze site is een plek waar ik informatie bijeensprokkel over online marketing.

Over ons
Lies mijmert over marketing

Dag, ik ben Lies. Leuk dat je kijkt op mijn nestje op het wereldwijde web. Dit is een plek waar ik informatie bijeensprokkel over online marketing. Waarom ik dat doe? Ik werk parttime als medewerker bij een museum en ik heb gemerkt dat kennis over de online wereld voor de promotie van het museum behoorlijk van belang is. De wereld van promotie, communiceren, een boodschap overbrengen, loopt eigenlijk naadloos over in de wereld van de online marketing. Het heeft allemaal zo zijn plek binnen de marketing. Ik hoop jou als lezer te inspireren over de raakvlakken tussen promotie en online marketing. Reacties zie ik graag tegemoet!

Zoeken

Het belang van de laadsnelheid van je website

11 maart 2016
 Categorieën:
Online marketing, Articles


Het belang van de laadsnelheid van je website

Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Je bent druk bezig met een project en wilt gauw even iets opzoeken. Je gaat naar Google en tikt een zoekopdracht in. Dat gaat snel omdat de zoekresultaten sinds 2010 al tijdens het typen voorspellend worden getoond. Je vindt op de eerste pagina van de zoekresultaten een website die je verder lijkt te kunnen helpen. Je klikt op de link en wacht. En wacht. En wacht…Het lijkt wel alsof de pagina een laadsnelheid van minuten heeft. Je geduld raakt op, je wilt door. Wegwezen. Je klikt op de 'terug-knop' en probeert een andere site. Voor zowel de bezoeker als eigenaar van de site is dit een gemiste kans. De bezoeker vertrekt gefrustreerd voordat de pagina eindelijk volledig geladen is. De eigenaar van de website heeft pech, omdat het niet waarschijnlijk is dat die bezoeker binnenkort terugkomt op de website. In dit artikel wordt voor de beginnende websitebouwer duidelijk wat het belang is van een goede websitesnelheid.

Haast kenmerkt de websitebezoeker

We leven sinds de komst van het internet (en computers, tablets, smartphones, smart-tv, enzovoort) in een informatiemaatschappij. Informatie vliegt ons om de oren. Een populair broodje aapverhaal is dat we nu op een dag gemiddeld evenveel informatie in ons opnemen als een middeleeuws mens gedurende zijn gehele leven. Het euvel: teveel informatie, te weinig tijd. Websitebezoekers willen hun schaarse tijd dan ook niet besteden aan het wachten op een website. Internetgebruik kenmerkt zich door vluchtigheid. Als je kijkt naar de manier waarop bezoekers een website lezen (hun leesstrategie), dan valt op dat de moderne websurfer een website oppervlakkig scant. Uit onderzoek van usability goeroe Jakob Nielsen blijkt dat websitegebruikers meestal in een soort F-patroon lezen: twee horizontale strepen en één verticale lijn, vanaf de bovenkant van de website gezien.

De kans dat de gehele pagina wordt gelezen is klein. Doorgaans leest of checkt een bezoeker alleen het navigatiemenu, de koppen en het bovenste deel van een webtekst. Heat maps, hittekaarten (zoals van het bedrijf CrazyEgg) brengen dat visueel mooi in kaart. Een websitebezoeker wil net zo snel bediend worden als dat hij typt en denkt. En dat is heel snel. Als je daar als website niet aan kunt voldoen, dan verlies je een potentiële klant.

Laadsnelheid in Google's algoritme

Dat een websitebezoeker ontmoedigd raakt van een langzame website ligt voor de hand. Dat Google de paginasnelheid gebruikt als onderdeel van haar algoritme is minder bekend. Google wil haar gebruikers de best mogelijke ervaring bieden. Trage websites horen daar niet bij. Daarom worden langzame websites gestraft en zeer snelle websites bevorderd in de zoekresultaten. Reden te meer om de snelheid van je website eens onder de loep te nemen.

Paginasnelheid meten, weten en verbeteren

Meten is weten. Voordat je überhaupt aan de slag gaat met websiteaanpassingen om de laadsnelheid te verbeteren, wil je eerst weten hoe hoog of laag die is. Om je snelheid te meten kun je gebruik maken van een klein arsenaal aan tools. Ik noem er enkele: Website Speed Tools, Google PageSpeed Insights, Webpag­ete­st.org, GTmetrix, Pingdom Tools, YSlow en Firebug. Kies een tool uit en meet je websitesnelheid. Wees je ervan bewust dat je webbrowser caches aanmaakt, een cachegeheugen dat (onderdelen van) een bezochte website opslaat. Dit kan voor wat betreft de laadsnelheid een vertekend beeld geven, omdat een tweede bezoek aan dezelfde website sneller verloopt dan het eerste bezoek. Let bij een meting dan ook met name op de snelheid van het eerste bezoek. Ligt de laadsnelheid onder de 3 seconden? Dan kun je de websitepagina zo laten. Als je je webpagina later aanpast, loop dan wel even de bewerkingen na in een snelheidstool. Ligt de laadsnelheid boven de 3 seconden? Dan doe je er goed aan om veranderingen door te voeren.

Uit het voorgaande wordt duidelijk dat een optimale paginasnelheid van groot belang is. Als je eenmaal weet wat de laadsnelheid is, dan kun je er mee aan de slag. Met een snelle website bedien je de haastige bezoeker, Google en jezelf. Google wil gebruikers de beste gebruikerservaring (blijven) bieden. Het is dan ook aannemelijk dat in de toekomst paginasnelheid (zowel op de computer, tablet en mobiel) in de belangstelling blijft staan. Vaak kun je dit ook gemakkelijk uit handen geven. Snelle websites met overzichtelijke codering worden bijvoorbeeld voor het MKB gebouwd door DTG, de vroegere telefoongids. Want vooral voor ondernemers is het zaak dat de bezoeker niet te lang hoeft te wachten, want de kans bestaat dat die niet meer terug komt.